Miten valita sopiva saliohjelma?

Saliohjelma:n valinnassa on tärkeää huomioida omat tavoitteet ja tarpeet. On suositeltavaa pohtia seuraavia asioita:

Tavoitteet – Määrittele, mikä on tärkeintä sinulle, esimerkiksi painonpudotus, lihasten kasvattaminen tai yleiskunnon parantaminen.


Fyysinen kunto – Arvioi omaa fyysistä kuntoasi ja mitkä liikkeet ovat sinulle haastavia. Valitse sopivasti haastava ohjelma, joka edistää kehitystäsi.


Aika ja paikka – Päätä, minkä verran aikaa haluat käyttää salilla ja onko sinulla mahdollisuus käydä siellä säännöllisesti.


Budjetti – Määrittele, minkä verran haluat käyttää rahaa saliohjelmaan. Valitsemalla omiin tarpeisiin sopivan ohjelman voit varmistua siitä, että saavutat haluamasi tavoitteet ja nautit harjoittelusta.


Tässä on lista tavallisimmista saliohjelman tavoitteista:

 • Painonpudotus
 • Lihasten kasvattaminen
 • Yleiskunnon parantaminen
 • Voiman lisääminen
 • Liikkuvuuden kehittäminen
 • Räjähtävän voimantuoton lisääminen
 • Kestävyyden kehittäminen
 • Koordinaation parantaminen
 • Nivelten vahvistaminen
 • Rentoutuminen ja stressin vähentäminen
 • Hyvän olon ja itsetunnon parantaminen.


Mistä kannattaa etsiä saliohjelma?

Saliohjelmia voi etsiä monista eri lähteistä:

 • Useilla verkkosivustoilla, kuten YouTubessa on tarjolla ilmaisia saliohjelmia ja treenejä. Voit myös etsiä maksullisia online-ohjelmia, jotka on suunniteltu erityisesti tiettyihin tavoitteisiin.
 • Monilla kuntosaleilla on omia personal trainer -palveluita, jotka voivat suunnitella sinulle henkilökohtaisen harjoitusohjelman.
 • Verkostot: Pyydä suosituksia tuttaviltasi tai verkostoista, joilla on/ollut samanlaisia tavoitteita kuin sinulla.
 • Voit myös harkita henkilökohtaisen valmentajan palkkaamista, joka voi auttaa sinua suunnittelemaan ja toteuttamaan harjoitusohjelman, joka täyttää tarpeisiisi.

Tärkeintä on löytää ohjelma, joka sopii sinulle, ja aloittaa harjoittelu säännöllisesti. Muista aina kuunnella kehoasi ja lisätä tai vähentää harjoituksia tarpeidesi mukaan.
Saliohjelma voi olla erittäin hyödyllinen treenimotivaatiolle useista syistä. Tässä muutamia etuja:

Tavoitteiden selkeys – Saliohjelma auttaa sinua asettamaan selkeät ja mitattavat tavoitteet treeneillesi. Kun tiedät tarkalleen, mitä haluat saavuttaa ja millä aikataululla, se voi toimia voimakkaana motivaation lähteenä. Näet edistymisesi ja pystyt seuraamaan, miten saavutat asettamasi tavoitteet.


Järjestelmällisyys – Saliohjelma tarjoaa rakenteen ja järjestyksen treeneillesi. Se auttaa sinua suunnittelemaan treenisi etukäteen ja varmistamaan, että kattavat kaikki tärkeät lihasryhmät sekä aerobisen kunnon kehittämisen. Järjestelmällisyys vähentää epävarmuutta ja lisää motivaatiota, koska tiedät, että sinulla on selkeä suunnitelma.


Edistyminen – Saliohjelma voi auttaa sinua seuraamaan edistymistäsi. Kun näet, että pystyt lisäämään painoja, suorittamaan enemmän toistoja tai suorittamaan haastavampia liikkeitä, se motivoi sinua jatkamaan. Edistyminen on palkitsevaa ja kannustaa sinua kehittymään entistä paremmaksi.


Monipuolisuus – Saliohjelma voi tarjota monipuolisuutta harjoitteluusi. Se sisältää erilaisia liikkeitä ja treenimuotoja, mikä pitää treenit mielenkiintoisina ja haastavina. Monipuolisuus auttaa välttämään tylsyyttä ja motivaation laskua pitkäaikaisessa treenaamisessa.
Kaiken kaikkiaan saliohjelma voi tarjota selkeyttä, järjestelmällisyyttä, edistymistä, monipuolisuutta ja ammattilaisen ohjausta, mikä voi vahvistaa treenimotivaatiotasi ja auttaa sinua pysymään sitoutuneena harjoitteluun pitkällä aikavälillä.


Jos sinulla on ajatuksia tai toiveita liittyen saliohjelmaan, niin ota yhteyttä! Pohditaan yhdessä mitä sinun saliohjelma voisi sisältää.

Picture of Fysiikkavalmentaja Elias

Fysiikkavalmentaja Elias

elias@fysiikkavalmentaja.fi