Proteiini

Proteiini on keskeinen ravintoaine urheilussa ja oli kyseessä sitten voima-, nopeus– tai kestävyyslaji. Sen riittävä saanti tukee harjoittelun aikaansaamaa adaptaatiota, edistää palautumista ja mahdollistaa optimaalisen kehityksen. Energiansaanti, proteiinin laatu ja proteiinin nauttimisen ajoitus vaikuttavat kaikki siihen, miten hyvin elimistö pystyy hyödyntämään saatua proteiinia.

hiilihydraatit proteiinit rasvat saantisuositukset

Välttämättömät ja ei-välttämättömät aminohapot

Ihmisen proteiinien muodostamiseen tarvitaan 20 erilaista aminohappoa, joista kahdeksan ovat välttämättömiä

  • Isoleusiini
  • Leusiini
  • Valiini
  • Fenyylialaniini
  • Lysiini
  • Metioniini
  • Treoniini
  • Tryptofaani
 

Näistä isoleusiini, leusiini ja valiini ovat ns. haaraketjuisia aminohappoja (BCAA). Välttämättömiä aminohappoja elimistö ei kykene valmistamaan itse, joten ne on saatava ravinnosta.

Loput 12 aminohappoa ovat ns. ei-välttämättömiä, mikä tarkoittaa, että elimistö pystyy valmistamaan niitä muista lähtöaineista.

Proteiinin tehtävät elimistössä

  • Kudosten rakentaminen -> Lihas- ja sidekudos, iho, luusto ja sisäelimet koostuvat pääosin proteiineista.
  • Kuljetustehtävät -> Esimerkiksi hemoglobiini kuljettaa happea ja ferritiini rautaa.
  • Verenhyytymisreaktiot -> Fibriini ja trombiini ovat keskeisiä verenhyytymisen proteiineja.
  • Hormonitoiminta -> Monet hormonit, kuten kasvuhormoni ja insuliini, ovat proteiineja.
  • Nestetasapainon säätely -> Solukalvojen elektrolyyttipumput ja veren albumiini osallistuvat nestetasapainon säätelyyn.
  • Vasta-ainetoiminta -> Immunoglobuliinit toimivat vasta-aineina puolustusjärjestelmässä.
  • Entsyymitoiminta -> Noin 2000 erilaista proteiinia toimii entsyymeinä, jotka säätelevät elimistön kaikkia kemiallisia prosesseja.

Aminohappopooli ja proteiinin kierto elimistössä

Elimistön proteiinit eivät imeydy kokonaisina, vaan ne pilkotaan ensin mahassa ja ohutsuolessa aminohapoiksi. Ravinnosta imeytyneet aminohapot muodostavat yhdessä kudosproteiinien hajoamisesta peräisin olevien aminohappojen kanssa ns. aminohappopoolin. Näitä maksassa, lihaksissa ja verenkierrossa vapaana olevia aminohappoja voidaan käyttää uusien proteiinien muodostamiseen.

Lihaskudos on dynaamisessa tilassa, mikä tarkoittaa, että lihasproteiinia muodostuu ja hajoaa jatkuvasti. Vapaana olevia aminohappoja voidaan käyttää myös energian tuottamiseen erityisesti silloin, kun hiilihydraatteja ei ole saatavilla riittävästi.

Proteiini merkitys urheilijalle

Lihasproteiinin muodostus ja harjoitusadaptaatio

Ruuan sisältämällä proteiinilla on kaksi tärkeää tehtävää lihaskehityksessä

  1. Lihasproteiinin rakennusaineena toimiminen
  2. Lihasproteiinin muodostusta stimuloiva eli anabolinen vaikutus
 

Proteiinia sisältävän aterian jälkeen veren aminohappopitoisuus nousee, mikä toimii laukaisevana tekijänä lihasproteiinin muodostumiselle. Tällöin lihasproteiinin muodostuminen kiihtyy ja lihasproteiini tasapaino muuttuu positiiviseksi – uutta lihasproteiinia syntyy enemmän kuin olemassa olevaa hajoaa.

Tämä positiivinen lihasproteiini tasapaino edistää harjoittelussa syntyneiden lihasvaurioiden korjaantumista ja uusien proteiinirakenteiden muodostumista. Pitkällä aikavälillä tämä johtaa lihasten adaptoitumiseen ja fyysisten ominaisuuksien kehittymiseen.

Kuinka paljon proteiinia urheilija tarvitsee?

Proteiini tarve riippuu harjoittelun määrästä, intensiteetistä ja urheilulajista. Yleinen suositus on

  • Peruskuntoilijalle -> 1,2–1,6 g proteiinia / painokilo / päivä
  • Voima- ja kestävyysharjoittelua tekeville urheilijoille -> 1,6–2,2 g / kg / päivä
  • Intensiivisissä lihasmassan kasvatusvaiheissa -> jopa 2,4 g / kg / päivä

Proteiini hyödyt kaikille urheilulajeille – ei vain voimalajeille

Vaikka lihasmassan kehittäminen on erityisen tärkeää voimaa ja nopeutta vaativissa lajeissa, on proteiinin riittävä saanti oleellista myös esimerkiksi kestävyys- ja hyppylajeissa, joissa liiallisesta lihasmassasta voi olla haittaa.

Kestävyys- ja intervalliharjoittelu stimuloi lihassolujen oksidatiivisten entsyymien ja mitokondrioiden muodostumista, jotka myös rakentuvat proteiinista. Tämän seurauksena lihasten kyky käyttää happea energia-aineenvaihdunnassa tehostuu ja urheilijan aerobinen suorituskyky paranee.

Eläin- vai kasvi proteiini?

  • Eläinproteiini on yleensä tehokkaampi lähde, koska siinä on kaikki välttämättömät aminohapot ja hyvä imeytyvyys.
  • Kasviproteiini sopii erinomaisesti, kun ruokavalio on tarkkaan suunniteltu. Yhdistämällä eri kasvipohjaisia lähteitä, kuten palkokasveja ja täysjyväviljoja, voidaan saavuttaa tasapainoinen aminohappokoostumus.

Energiansaannin merkitys lihaskehitykselle

Energiansaannilla on merkittävä vaikutus lihaskehitykseen. Lihaskehityksen kannalta optimaalinen energiansaanti on arviolta 45-50 kcal/kg/vrk. Vielä parempi mittari on energian saatavuus, jonka tulisi olla yli 45 kcal/kg rasvaton massa/vrk.

Lihaskehitys on tehokkainta, kun energiatasapaino on hieman positiivinen (noin 10% yli kulutuksen). Mitä enemmän energiaa ruokavaliossa on, sitä tehokkaammin kasvaa lihasmassa – mutta samalla myös rasvakudoksen määrä lisääntyy. Ylimääräisen energian saanti voi olla jopa runsasta proteiininsaantia tärkeämpi tekijä lihaskasvun kannalta.

Lihaksia on kuitenkin mahdollista kasvattaa ja voimaominaisuuksia kehittää tehokkaasti myös energiatasapainon vallitessa. Tämä on usein suositeltavin strategia kilpaurheilijoille, joilla ei ole varaa lihoa tai jotka eivät halua ryhtyä pudottamaan rasvaprosenttiaan kilpailukauteen valmistavalla kaudella.

hiilihydraatit proteiini proteiinit rasvat painonhallinta lihasmassa