Sisäinen sankari | Tiimiakatemian kirjareflektio

Jari Sarasvuo on mediapersoona, valmentaja sekä Trainers Housen perustaja. Sisäinen Sankari kirja auttaa lukijaa löytämään oman sisäisen sankarinsa. Jokainen ihminen voi löytää sisäisen sankarin itsestään ja parantaa sen myötä suhtautumista elämään. Kirja toistaa todella paljon itseään ja se on kirjan tarkoituskin. Tarkoitus on, että lukija voisi vahvistaa ajatusmaailmaansa. Miten sanonta menikään, kertaaminen on oppimisen äiti. Kirja on julkaistu vuonna 1996, mutta näen asioita tänäkin päivänä todella ajankohtaisina yritysmaailmassa, työelämässä, harrastuksissa ja elämässä. Suosittelen kirjaa lämmöllä arvomaailmaansa etsivälle.


Miten voin löytää oman sisäisen sankarini?

Millainen on sisäinen sankarini, voisinko toteuttaa itseäni tehokkaammin, kuinka löydän mielenrauhan. Näitä kysymyksiä pohditaan. Nyt kirjan lukeneena mietin sisäistä sankaruuttani ja kuinka kasvan joka päivä suuremmaksi. Kun mietin arvomaailmaani ja käyttäytymistapojani, niin voin sanoa omaavani melko hyvän pohjan. Arvostan terveyttä, energisyyttä, työntekoa, vapaa-aikaa, sosiaalisuutta ja paljon muuta. Kuitenkin kulttuurissani, jossa olen kasvanut on paljon asioita, jotka näkyvät edelleen käyttäytymisessäni. Teen muutosta päivittäin oman ajattelun kanssa ja haluan olla lähempänä tätä Sarasvuon Sisäistä sankaria. Haluan, että minä Elias pystyn antamaan enemmän muille, sillä uskon sen palkitsevan minua myöhemmin hyvänä verkostona ja onnellisuutena.

Sankari on menestyjä, tavoitteita asettava ja tavoitteisiin pääsevä. Minun sankarini on läsnä jatkuvasti ja se kasvaa päivä päivältä suuremmaksi mielessäni.


Mistä henkeni on riippuvainen?

Terveydestä. Tärkein työkaluni elämässäni on terveys. Terveys antaa minulle parhaan suorituskyvyn toteuttaa elämää. Terveyteni on riippuvainen energiasta ja minulla on vastuu & velvollisuus vaalia energisyyttäni kolmella kulmakivellä eli ravinnolla, liikunnalla ja unella. Tämä pyhäkolminaisuus antaa energian menestyä arjessa eli työelämässä ja vapaa-ajan harrastuksissa.


Tapojen muutos

Tiimiakatemialla olen suuren muutoksen pisteessä elämässäni. Aikaisemmin kirjoitinkin, että haluan muuttaa tapojani. Tiimiakatemian aikana olen onnistunut todella rikastuttamaan ajatteluani. Haluan edelleen muuttaa tapojani ja kun mietin, mitä tapoja, niin haluan kehittää keskittymiskykyäni työssä, työntehokkuutta parantaa ja oppia tekemään töitä enemmän. Mulla on semmoinen tunne, että tällä hetkellä kulttuuri on menossa siihen suuntaan, että työnteko on todella raskasta ja uupuminen tapahtuu nopeammin. Tiimiyrittäjänä on taitoa osata tehdä töitä. Jos ei ole projekteja, niin osaisi etsiä itselleen projekteja. En osaa uskoa tapojen muutoksiin, joita lykätään myöhemmin aloitettavaksi. Tapojen muutos on aloitettava heti, kun ajatus siitä syntyy. Uutta tapaa tulee elää todeksi täysin rinnoin, jotta se saadaan rutinoitua ja näin luovutaan vanhasta tavasta. Sanonta pitää paikkansa: Täytyy luopua, jotta voit saada.


Lannistuskulttuuri

Kulttuurit ovat mielenkiintoisia ja tässä kirjassa puhuttiin hieman Suomalaisesta kulttuurista ja lannistuskulttuurista. Meillä Suomalaisilla on kyky lannistua helposti ja luovuttaa, kun tulee vastoinkäymisiä. Tiimiakatemiallakin huomaa, että alkuinnostuksen jälkeen tapahtuu usein lannistuminen ja määrätietoinen työ projektin eteen jää tekemättä. Mikä on kivaa? Innostuminen innostaa, ideointi on mahtavaa, mutta itsessään työ on haastavaa aloittaa ja työtä tehdään pätkissä pieni pala kerrallaan. Lannistumisen mentaliteetin, kun vain saisi käännettyä intohimoon toteuttaa ja oppia projektityötä, niin menestymisen mahdollisuudet ovat paremmat. Aikaisemmassa reflektiossa Antti Tuiskun – Menesty, pohdin menestystä ja menestyjien yhtäläisyyksiä. Suurin syy menestymiselle on lähes aina intohimo. Se on yksinkertaista, ei tarvitse kauniita kaavoja. Intohimo. Halu ja nautinto tehdä tehtävää projektia on niin suuri, että on valmis tutkimaan, oppimaan, tekemään työtä, voittaa vastoinkäymiset, jotta se onnistuu ja palkitsee.


Tavoitteet ja niiden hyödyntäminen käytännössä

Olen ollut tavoitevastainen. On tuntunut, että tavoitteet ovat mitättömiä hetken innostajia. Mitä jos tavoitteiden asettamisesta luopuisi? Silloin ei tulisi edes niitä hetken innostumisia, joiden voima kuitenkin voi kantaa pitkälle. Tavoitteet luovat tekemiselle syyn ja tarkoituksen. Menestyvät ihmiset ja tiimit saavuttavat tavoitteita kerta toisensa jälkeen. Sarasvuon sanoin: Ryhmä ilman tavoitteita on verrattavissa iltapäiväkerhotoimintaan. Tämäkin on ihan fine, mutta tämmöinen ryhmä ei voi kilpailla ja saavuttaa menestystä. Usein ryhmän elinehto on tavoite. Tavoite voi olla ainoa asia, joka yhdistää tiimin jäseniä.

Tiimiakatemialla voi usein olla epäselvä mikä on tiimin yhteinen tavoite. Tätä kirjoittaessa pakko myöntää, että itsekin mietin meidän tavoitteita. Selkeä tavoitteemme on olla Golden stepin arvoinen tiimiakatemian palkintogaalassa. Haluan omalta osaltani tuoda enemmän tavoitteellisuutta tiimiakatemialle ja meidän tiimille. Kun onnistumme saavuttamaan tavoitteita, niin se luo hyvinvointia ja merkityksen tunnetta työhömme.


Sarasvuon merkitys

Jari Sarasvuolla on siis oikeasti aivan käsittämätön vaikutus mun ajatteluun. Kun löysin Spotifysta Yle puheen- Jari Sarasvuon monologit, niin olen kuunnellut melkeinpä satoja tunteja näitä lähetyksiä. Sarasvuon auktoriteettisuus ja kriittisyys sai mielenkiintoni pysymään ja olen kuunnellut lähetyksiä koko maailmaan liittyvistä aiheista. Kun kuuntelee oppilaana asioita kaikesta ihmisten kulttuurieroista, uskomuksista, kasvatuksesta, rakkaudesta, kateudesta ja kaikesta muusta, niin olen saanut paljon valtavia pohdintoja liikkeelle sitä kautta. Näen tämän herran suurena ajatukseni käynnistäjänä. Nämä lähetykset istuttavat aina uusia siemeniä ajatteluuni ja huomaan niiden myöhemmin kasvavan tiedoksi. Myös monesti siemen ajatteluun on istutettu jostain muualta ja Sarasvuon perusteellinen puhe puhkaisee sen kukkaan.



Palveluista voit lukea lisää täältä!

Fysiikkavalmentaja Elias

Fysiikkavalmentaja Elias

elias@fysiikkavalmentaja.fi