Tekoäly liiketoiminnassa | Tiimiakatemia reflektio

Tekoäly on nostanut päätään suuremmin, kuin koskaan aikaisemmin. Tekoälystä puhutaan ainakin tiimiakatemialla paljon. Lähden reflektoimaan ajatuksiani liittyen tekoälyyn, tekoälykurssiin (Elements of AI) ja treeneihin, jossa käsittelimme tekoälyä. Haluan oppia ymmärtämään tekoälyä paremmin ja löytämään sen tuomat rajattomat mahdollisuudet.

Miten tekoälyä voi hyödyntää liiketoiminnassa ja yrittäjyydessä?

Haluan oppia hyödyntämään tekoälyä parhaalla mahdollisella tavalla. Uskon vahvasti, että tekoäly tulee olemaan merkittävässä roolissa työelämässä tulevaisuudessa. En sano, etteikö se juuri nyt olisi merkittävässä roolissa, mutta näiden suurien muutosten myötä, joita OpenAI on tuonut, niin tietoisuus ja kiinnostus ihmisissä on herännyt. Haluan pysyä mukana tekoälyn kehityksessä. Tekoäly innostaa minua paljon ja jokseenkin mietin, että olisiko ollut parempi valita jokin tietojenkäsittelyyn tai koodaukseen liittyvä ala. Olinhan sinä kesänä, kun valitsin tiimiakatemia opintoni, niin siihen mennessä jo varasijalla 3. tietojenkäsittelyn tradenomiksi Jyväskylään. Kuitenkaan ilman tiimiakatemiaa, en varmaan osaisi ajatella asioita yrittäjyyden näkökulmasta. Joten tiimiakatemia on ja tulee olemaan tärkeä osa kehitystäni yrittäjä mindsettini luomisessa.

Tekoälyn avulla pystyn jo kehittämään itseäni paremmaksi markkinoijaksi sekä tekoäly voisi auttaa minua suunnittelemaan yrityksen strategioita. En usko, että tekoäly pystyisi tekemään tällä hetkellä täysin mitään puolestani, mutta se on työkalu, joka nopeuttaa oppimistani. Datan analysointi ja joidenkin asioiden automatisointi voisi auttaa yrittäjyyttäni merkittävästi ja seuraavaksi haluan oppia lisää näistä.

Vastarinta & tekoälyn hyväksyminen

Alkuun tietenkin minulla, kuten monilla muilla syntyi vastarintaa tekoälyä kohtaan ja sen ajattelee olevan ”huijausta”. Kuitenkin ekan kerran kokeiltuani olin heti koukussa. Olin joululomalla Kokkolassa ja testasin tekoälyä, niin sen jälkeen muutama ilta venyi yömyöhään keskustellessani tekoälyn kanssa. Mietin, että onko tämä mahdollista ja onko tämä eettisesti, kuinka oikein. Kuitenkin tekoäly vastasi minulle todella laadukkaasti kysymyksiin ja sai minut aina pohtimaan jatkokysymyksiä, joten se muuttui keskusteluksi. Tällä hetkellä ajattelen tekoälyn olevan hyvä juttu minulle, enkä pelkää käyttää sitä. Tietenkin olen huomannut sen puutteellisuuden spesifeihin kysymyksiin, mutta yleispätevässä käytössä se on toiminut minulla hyvin. Esimerkiksi pidän siitä, että ohjeita ja ohjelmia mitä se antaa esimerkiksi liikuntaan liittyen ovat olleet todella hyviä, enkä ole nähnyt niissä semmoisia ohjeita, jotka voisivat aiheuttaa vammoja ihmiselle. Eri asia on mitä vastauksia ChatGPT antaa ja onko liikevalinta esimerkiksi sama minun ajatukseni kanssa, mutta tekoäly ymmärtää oikea oppisen ja turvallisen treenaamisen päälle.

ChatGPT

ChatGPT:stä juurikin puhuin, mutta sehän on se, joka minuun on tehnyt lähtemättömän vaikutuksen. Tapani pohtia paljon asioita sekä kysyä jatkokysymyksiä ovat saaneet meidän välillemme mukavia dialogi sessioita. Kaipaisin kuitenkin jokseenkin lisää semmoista, että ChatGPT voisi viitata vastauksillaan esimerkiksi joihinkin tutkimuksiin, mutta uskon sen olevan myös mahdollista, kunhan kysymyksen asettelee oikein ja pyytää nimenomaan tutkimustuloksia tietystä aiheesta. Haluaisin ChatGPT:n keventävän minun ajatuskuormaani joistain asioista, jotta voisin suunnata energiani ”oikeisiin” asioihin. Esimerkiksi nyt opinnäytetyö projektin aikana voisi olla paikoillaan kysyä ChatGPT:ltä apuja miten kannattaa lähteä opinnäytetyötä tutkimaan, aihetta rajaamaan ja johtaa opinnäytetyö prosessia. Olisi myös mielenkiintoista kokeilla, kuinka pitkälle ChatGPT voisi auttaa minua liiketoiminnan luomisessa. Ainakin tällä hetkellä se luo jo hyviä strategioita, budjetteja ja kampanjoita.

Elements of AI -kurssi

Suoritin tiimiakatemian suosittelujen myötä tämän Elements of AI -kurssin. Kurssi oli ihan mielenkiintoinen, mutta jokseenkin ehkä jäin kaipaamaan enemmän sitä, miten itse voisin tekoälyä hyödyntää. Kurssi oli muistaakseni muutaman vuoden takaa, joten olisi ollut mukava, jos ChatGPT olisi ollut ajankohtaisena mukana kurssilla, kun se on se suurin juttu minulle tällä hetkellä. Tietenkin on hyvä oppia tekoälyn perusteita muutenkin. Kurssi koostui tehtävistä, jotka olivat pitkälti ongelmanratkaisu tehtäviä ja en täysin ymmärtänyt niiden merkitystä. Kuitenkin kurssi on suoritettu ja vaatii enää muutaman vertaisarvioinnin tietyistä tehtävistä, jotta saa kurssimerkinnän itselleen.

Mitä vien käytäntöön?

Haluan viedä käytäntöön sen, että tekoäly olisi viikoittaisissa työtehtävissäni mukanani. Haluan, että sen avulla voin säästää aikaani ja energiaani yrittäjänä. Esimerkiksi luento dioja rakentaessani voisi olla hyvä hakea vahvistusta asioille niin ChatGPT:ltä kuin muistakin lähteistä. Minua kiinnostaisi ostaa tuo plus versio, jotta saisi paremman hyödyn ChatGPT:stä irti. Vien myös käytäntöön sen, että tarkoitukseni on oppia ja saada ajatuksiini lisäarvoa ChatGPTn kautta, mutta en halua sen korvaavan täysin ajatuksiani.

Tekoälytreenit 23.3.2023

Päätimme juuri tekoälytreenit Hohkeen porukan kanssa. Oli hyvät ja mielenkiintoiset treenit. Opin muista sovelluksista, kuten Lookasta ja Dall-Estä. Lookan avulla kykenisin tekemään brändi-ilmettä yritykselle, kuten vähän jo kokeilinkin ja oli ihan miellyttävä lopputulos. Dall-En avulla saa tehtyä taiteellisia kuvia sekä varmasti myös muuta, mutta vielä en osannut löytää siihen läheistä suhdetta. Ylipäätään en ole niinkään kiinnostunut taiteesta visuaalisessa muodossa, vaan pikemminkin tykkään taiteesta ajatuksina ja esimerkiksi urheilusuorituksena. Tulee kylmät väreet, kun ajattelen jotain hienoa ja taitavaa yksilösuoritusta jääkiekossa.

”Tekoäly on hyvä renki, muttei isäntä”

Valmentava johtajuus | Tiimiakatemian kirjareflektio

Valmentava johtajuus on Ristikangas Marjo-Riitan sekä Ristikangas Vesan kirjoittama kirja. Kirja käsittelee johtamista organisaatioissa valmennuksellisesta näkökulmasta. Kirja antoi minulle paljon uusia hyviä työkaluja johtamiseen, sillä

Sisäinen sankari | Tiimiakatemian kirjareflektio

Jari Sarasvuo on mediapersoona, valmentaja sekä Trainers Housen perustaja. Sisäinen Sankari kirja auttaa lukijaa löytämään oman sisäisen sankarinsa. Jokainen ihminen voi löytää sisäisen sankarin itsestään