Tahdonvoiman käyttöohje | Tiimiakatemian kirjareflektio

Tahdonvoiman käyttöohje on filosofi Frank Martelan kirjoittama kirja. Kirjassa kerrotaan tahdonvoimasta ja sen ominaisuuksista. Martela kertoo tahdonvoiman olevan lihas siinä, missä muutkin lihakset, eli sitä voi treenata ja se väsyy rasituksessa. Käytämme tahdonvoimaamme päivittäin, jokaisissa päivän askareissa. On se sitten päätöksen tekemistä ruokakaupassa, kodin siivoamista tai netflix sarjan valintaa. Tahdonvoimaa käytetään aina, kun valitaan mielihyvän ja arkitoimien väliltä (Martela 2021).


15 minuutin sääntö

Martela puhuu kirjassa Esa Saarisesta ja hänen 15 minuutin säännöstään. Esa Saarinen on kirjoittanut useita kirjoja elämänsä aikana. Saarisella oli ajanjakso, jolloin hänen oli vaikea löytää aikaa kirjoittamiselle, niin hän päätti kokeilla pomodoro tekniikan tapaista työkalua. Hän kertoi aloittavansa kirjoittamaan aina jos hänellä oli edes 15 minuuttia aikaa päivästä. Saarinen hyödyntää useat pienetkin tauot kirjoittamiselle, joka edisti hänen kirjoitustyötään merkittävästi ja säilytti sillä kirjoitusvauhdin yllä (Martela 2021).

Haluan viedä tämän työkalun/ajatuksen käytäntöön. Voisin esimerkiksi päivän aikana käyttää minun lyhyitä hetkiä kirjan lukemiseen tai kirjan reflektointiin. Tuntuu usein, että lukeminen ja reflektointi tuovatkin aikataulu haasteita. Jos ajattelisin, että ei tule täydellistä hetkeä kirjoittaa tai lukea, vaan kääntäisin ajatuksen, että jokainen minuutti kehittää minua haluamaani suuntaan. Talvella aloitin tavan, että luen 15 minuuttia päivässä kirjaa. Jatkan sitä tästä hetkestä eteenpäin. Se on kikka, joka saa minut yleensä lukemaan paljon enemmänkin. Kun saa aloitettua lukemisen, niin lopettaminen on usein vaikeaa. Aloittaminen on yleensä prosessin vaikein osuus. Se on usein sama, kun pitäisi aloittaa liikkuminen, kaupassakäynti tai ruoanlaitto. Aloittamisen vaikeus varjostaa minua toisinaan. Toisinaan, kun saan tavasta kiinni, niin tapa rutinoituu ja alitajuisesti toistan hyvää tapaa esimerkiksi päivittäistä liikuntaa.


Tahdonvoimaa päivä kerrallaan

Kirjoitin otsikon juuri tuohon ja sain mahtavan ajatuksen ihmisen ajatuksista. Tahdonvoimaa kulutetaan tekemällä päätöksiä ja ihan vain suunnittelemalla sekä ajattelemalla. Jos ihminen ajattelee paljon tulevaisuuttaan ja suunnittelee paljon huomista, ensi viikkoa ja niin edespäin. Huomenna aloitan sen… Ensi kuussa luen kirjoja… yms. Kuluttaakohan tulevaisuuden ajattelu tahdonvoimaa ja se kaikki tahdonvoima on pois päivittäisen elämän valinnoista. Kun suunnitellaan paljon kuinka laihdutusprosessi menisi, niin hetken päästä tahdonvoima on niin uupunut, että kaupasta tarttuu mielihyvä suklaa ostoskoriin.

Martela kertoikin, että tahdonvoima tulee käyttää ajassa nyt. Hän kertoi, että tavoitteen saavuttaminen onnistuu parhaiten, kun tavoitteeseen keskitytään päivittäin eikä uhrata ajatuksia tulevaisuuden maaliin (Martela 2021).


Tahdonvoimani

Koen, että tahdonvoimani on vahva. Tarvitsen usein kaverin mukaan, joka saa minut liikkeelle. Esimerkiksi aamuisin minun oli helpompi lähteä kuntosalille, kun tiesin kaverin olevan myös siellä. Kevään alku oli minulle haastava tahdonvoimani kanssa. Koin todella haastavaksi valita hyvinvointiani tukevia asioita ja valitsin mielihyvän ravinnosta ja sohvasta. Kevään edetessä olen saanut enemmän kurinalaisuutta arkeeni ja crossfit harrastus on tuonut paljon lisää hyvinvointia minulle. Kun rasitan itseäni fyysisesti, niin se laukaisee huikean määrän hyvänolon hormoneja kehossani. Huomaan myös kovan treenin jälkeen on helpompi tehdä hyviä valintoja esimerkiksi herkkujen ja hedelmien väliltä. Haluan kehittää tahdonvoimaani nyt tässä hetkessä ja haluan muuttaa minäpuhetta vieläkin enemmän päiväkohtaiseen tehtävän suorittamiseen. Minulla tulee olla tavoitteita, mutta tavoitteet pitänee jakaa pieniin tavoitteisiin, joita suoritetaan päivittäin. Kalenteri tulee olemaan merkittävä työkalu tahdonvoiman keskittämiseksi olennaiseen.


Tahdonvoima ruokakaupassa

Tahdonvoima täytyy kohdentaa oikein. Tahdonvoima on lihas, joka väsyy rasituksessa (Martela 2021). Tahdonvoima on lihas, missä muutkin. Tahdonvoima tarvitsee lepoa ja palautumista. Kaupassa kassalle on usein viimeiseksi jätetty suklaapatukat. Syy suklaapatukoille kassalla on se, että asiakas tekee kaupassa ollessaan paljon päätöksiä ja taistelee mielihyväänsä vastaan. Kun asiakas saapuu päätösten väsyttämänä kassalle, niin hän tuntee suklaapatukan tuoman nopean energian ja mielihyvän suussaan. Väsytetty tahdonvoima ei voi enään vastustaa kiusausta ja patukka tarttuu mukaan (Martela 2021).


Mitä aion tehdä tahdonvoiman ylläpitämiseksi ja kehittämiseksi?

Suunnittelen kalenterini sille merkittynä ajankohtana ja noudatan sitä kurinalaisesti. Jätän kalenteriini tyhjää tilaa hengaamiselle ja rentoutumiselle. Muodostan uusia tapoja tietoisesti yksi kerrallaan, enkä lähde havittelemaan suurta muutosta. Useiden tapojen muuttaminen samanaikaisesti rasittaa tahdonvoimaa ylikuormitukseen ja siitä palautuminen on haasteellisempaa, sillä mielihyvällä korjataan väsymystämme (Martela 2021).


tahdonvoiman käyttöohje

Picture of Fysiikkavalmentaja Elias

Fysiikkavalmentaja Elias

elias@fysiikkavalmentaja.fi