Somevaikuttajaksi kirja on Emmi Lehtomaan kirjoittama teos. Sain kirjaan vinkin tiimiyrittäjältä ja mielenkiinnosta aloitin kuuntelun bookbeatin kautta. Kirja on hyvä, helposti kuunneltava, kun kirjassa avataan somekäyttäytymistä ja somevaikuttajien työntekoa ja suunnittelua. Somevaikuttajan työnkuvaan kuuluu yleensä todella paljon itse sisällön suunnittelua sekä kirjassa käsiteltiin heidän kokemiaan paineita.
Miten näen somen nykypäivänä markkinoinnin näkökulmasta?
Sosiaalisessa mediassa tapahtuu jatkuvasti enemmän markkinointia ja markkinoinnin tavat muuttuu jatkuvasti. Uusia trendejä syntyy jatkuvasti ja somevaikuttajat joutuvat omaksumaan ja olla mukana näissä trendeissä pitääkseen sisällönsä ajankohtaisena ja kiinnostavana seuraajilleen. Some on pullollaan kaupallisia yhteistöitä. Ihmiset seuraavat auktoriteetteja ja inspiroivia ihmisiä, joten markkinoinnin näkökulmasta on hyvin fiksua yrityksen saada tuotteensa tai palvelunsa tämän somevaikuttajan käyttöön.
Kun mietin omaa instagramia, joka on pääsäännöllinen kanavani seurata. Somevaikuttajat sanomattakin valtaavat aina feedin ja storyt. Aika-ajoin tulee muiden ihmisten päivityksiä, mutta pääsääntöisesti tuntuu trendi olevan menossa siihen suuntaan, että vaikuttajat vaikuttaa ja selailijat selailee.
Minä somevaikuttajana
Itse olen miettinyt tätä paljon. Haluan nyt ja tulevaisuudessa olla asiantuntijabrändi. Asiantuntijabrändin luomiseen some voisi toimia hyvänä ponnahduslautana tuoda näkyväksi omaa osaamistaani sekä ajatuksiani. Olen hieman arka ja laiska julkaisemaan sisältöä. Tähän apuna voisi toimia sisällöntuotantokalenteri, johon laatisi laadukkaan suunnitelman sisällöntuottamiseen. Tärkein olisi määritellä kohderyhmä ja sisällön aiheet & teemat. Haluaisin näkyvyyttä, arvostusta ja herättää keskustelua asiantuntijuudellani.
Minulla on minun rakas harrastukseni fysiikkavalmentaja -brändi. Tämän kanssa painin aika-ajoin ja minulla on ristiriitaisia ajatuksia sen suhteen, haluanko brändini painottuvan niin vahvasti fysiikkavalmentajamaiseksi. Kyllä haluan olla brändinä tunnettu liikunnan, ravitsemuksen ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin sekä suorituskyvyn edistäjänä. Fysiikkavalmentaja titteli itessään välillä rajaa mielestäni itseni liiaksi vain urheilijoiden fysiikkaharjoitteluun. Haluaisin tuottaa sisältöä liikunasta ja ravitsemuksesta, mutta nyt suurena lisänä on tullut mielen hyvinvointi sekä yrittäjyys näkökulmat tiimiakatemialta. En tiedä, voinko linkittää näitä teemoja fysiikkavalmentaja tiliini.
Tarkoituksena ja tavoitteena liiketoiminnan sekä brändin kasvatus
Tulevaisuudessa haluan toimia liikunta- ja hyvinvointialalla. Yrittäjyys kiinnostaa ja tavoitteenani olisi tiimiakatemialla löytää unelmaprojekti tähän liittyen. En tavoittele niinkään julkisuutta, vaikka sehän voisi mahdollistaa hyvin paljon uusia kokemuksia. Somekäyttäytymiseni tarkoitus olisi edustaa itseäni & yritystäni sekä edistää kohderyhmän hyvinvointia.
Paras keino on esiintyä omana itsenään ja tuoda omia haasteita julki myös. Se luo yhteyttä ja samaistuvuutta sekä se on inhimillistä. Haluan toimia esimerkillisenä hahmona, joka inspiroisi kohderyhmää ajattelemaan vireystilaansa ja siihen johtavia asioita. Ykköstavoitteeni on aina auttaa ja edistää muiden hyvinvointia, itseluottamusta ja merkityksellisyyttä. Toinen tavoitteeni on luoda asiantuntijuudellani liiketoimintaa. Eli tavoitteenani on luoda itsestäni työtön, kun haluaisin kaikkien löytävän energisen ja tasapainoisen elämän. Tosiasiassa on mahdotonta auttaa kaikkia, mutta asenteeni on varmasti hyvä sisällöntuotannon ja merkityksellisen työn kannalta.
Somekäyttäytyminen asiakasnäkökulmasta
Some on ottanut valtavan palasen lähes jokaisen ihmisen arjesta. Pohditaan tätä näkökulmaa, kuinka some nykypäivänä luo meille todellisuuden aivan uudelleen. Somessa nähdään pieni riipasu jostain ja siitä luodaan mielikuvia. Voi olla, että tulee vastaan pari ihmistä, jotka lomailevat samanaikaisesti ulkomailla ja päivittelevät useaan kertaan päivässä. Kun selailemme näitä, niin meille luontuu helposti mielikuva, että “tuntuu siltä kuin kaikki olisi ulkomailla”. Tosiasiassa pari ihmistä vain aktiivisesti postailee someen tiheästi ja mielikuvista unohtuu tämä valtava ihmismassa, jossa elämme. Somevaikuttaja pystyy säännöllisellä tarinan jakamisellaan luomaan mielikuvia ja vaikuttamaan katsojan todellisuuden tuntuun. Koronapandemian lisäämä etäopiskelu ja etätyöt vievät meitä kauemmaksi oikeasta todellisuudesta sosiaaliseen median todellisuuteen.
Ihmiset sosiaalisessa mediassa ja muutenkin haluavat pääsääntöisesti vahvistaa omia aatteitaan ja ajatuksiaan. Ihmiset seuraavat heidän arvojaan kannattavia teemoja. Sosiaalisen median algorytmit myös ilmeisesti toimii niin, että halutaan tuoda henkilölle häntä kiinnostavia ja hänen suosimiaan asioita. Tämä algorytmien valtava kehitys voi olla haitallista todellisuuden käsitykselle ja luodaan yksipuolista totuutta.
Mitä vien käytäntöön tästä kirjasta?
Kirjassa kerrottiin siitä, kuinka somevaikuttajat tosiasiassa selailevat melko vähän itse sosiaalista mediaa ja keskittyminen on itse sisällöntuotannossa. Tämä on ihan järkevää, kun olen pohtinut juuri tätä josta juuri kirjoitin. Haluaisin somen olevan minulle työkalu ja käyttää sitä pääsääntöisesti työmielessä, sillä sen markkinointivoima on valtava nykypäivänä. Some itsessään vääristää todellisuutta mielessäni, jos selailen sitä yhtään kriittisesti. Tämä oppi voisikin toimia, että ottaa somen selailun työtehtävänä ja analysoi muiden vaikuttajien työtä sekä yrittäisi ottaa oppia heiltä. Haluan luoda asiapitoista sisältöä, joka herättää tunteita kohderyhmässä. En halua tehdä asioita näyttääkseni itse paremmalta muiden silmissä. Tämä on väärä tapa lähestyä sisällöntuotantoa ja todennäköisesti sekään ei kanna kovin pitkälle.