Psyykkinen valmennus | Kirjareflektio

Psyykkinen valmennus kirjaa käytetään Trainer4You:n psyykkinen valmentaja koulutuksessa. Kirja on todellinen opus, jossa käsitellään laajasti psyykkistä valmentamista ja valmentautumista. Kirja ja aihe sopii minun mielestäni erinomaisesti kaikille valmentajille, esimiehille ja johtotehtävissä oleville. Psyykkinen valmennus on todella mielenkiintoista ja sen lainalaisuudet ovat merkittävässä roolissa terveissä tiimeissä ja työyhteisöissä.


Harjoitus: Psyykkinen valmennus

Minkälaisena ihmisenä näen itseni?

Näen itseni rentona ja vaatimattomana henkilönä. Olen aikaisemmin ollut hyvin vaativa itselleni, mutta sekin on muuttunut. Olen usein pohdiskeleva ja omiin ajatuksiin vetäytyvä, mutta toisinaan olen hyvin rempseä ja humoristinen. Minullakin on todella monta eri minää eri tilanteissa. Kuitenkin loppujen lopuksi olen parhaimmillani silloin, kun olen turvallisessa yhteisössä humoristinen ja toimeenpaneva Elias.


Minkälaisia psyykkisiä ominaisuuksia minussa on?

Omaan mielestäni hyvän itsetuntemuksen ja jopa itseluottamuksen. Ajoittain näen itsessäni tunneälykkään piirteitä, joita esimerkiksi ovat tunteiden tunnistaminen. Olen usein hyvin optimistinen, mutta minustakin löytyy pessimistin puolta tilanteissa, jos näen jonkun asian menevän ihan eri lailla kuin minun ajatuksissani. Tämän voisi kuvitella olevan osa hyvin monien ihmisten ajattelua. Jokainen meistä niin kuin minäkin olemme oppineet elämän eri tavoin. Jotkut on käynyt lähes identtisen polun tähän pisteeseen ja jonkun elämänkokemuksen ovat täysin erilaisia. Näin kohtaamme asiat eri tavoilla, miten olemme oppineetkaan siihen.


Kuinka eri ominaisuudet kuvastavat minua?

Nämä ominaisuudet mitä mainitsin näkyvät minussa tietynlaisena rauhallisuutena ja määrätietoisuutena. Koen suhtautumiseni elämään hyvin harkitsevana ja määrätietoisena. Useinkaan en tee päätöksiä, joista en tiedä mitään. Silloin täytyy kysyä apua tai oppia lisää asiasta. Kun mainitsin olevani harkitsevainen, niin en tarkoita sitä, että olisin jotenkin ämpyilijä tai pessimisti. Koen sen jopa, niin että elämä on tähän mennessä opettanut minua paljon, eli olen käytännössä harkinnut asiaa aikaisemmin samasta tai eri näkökulmasta sekä asiasta. Tarkoitan, että kykenen heittäytymään uusiin haasteisiin harkitsematta, mutta silti harkitusti.


Minkälaisia lahjakkuuksia tai älykkyyttä minussa on?

Aikaisemmin mainitsin jo paljon, mutta mieleeni juolahtaa hahmottamiskyky. Tämä tuli mieleeni jääkiekosta sillä siellä vahvuuteni oli pelin kulun hahmottaminen sekä muiden pelaajien hahmottaminen. Tämä taito toimii arjessakin. Osaan usein hahmottaa miten tilanteet edistyvät, kun tunnistan tilanteen. Usein skenaarioni päässä toteutuu, mutta usein myös luon vääristyneitä skenaarioita elämän tilanteista mieleeni. Näistä aina opitaan. Lahjakkuuksiani on optimistisuus ja kannustaminen. Kun ajattelen itseäni, niin pelkään usein antavani itsestäni ylimielisen ja itseään pönkittävän kuvan, vaikka todellisuudessa aidosti haluan optimistisena auttaa muita. Tämä tuli mieleen horoskoopistani Vesimiehestä ja sen kuvauksesta.


Mitä ominaisuuksia haluan kehittää?

Haluan vahvistaa hyviä ominaisuuksiani eli optimistisuutta, itsetuntemustani, itsensä johtamista ja esiintymistäni. Vahvistan näitä nauttimalla elämästä kohdaten uusia oppeja ja haasteita. Tavoitteenani on päivittäin vaalia näitä ominaisuuksia, jossa työkaluna käytän Voittavat Tavat 2.0 kirjaa, josta reflektiota myöhemmin. Kirja on kuin päiväkirja, jossa on kuitenkin sisällytetty teoriaa ja valmiita kysymyksiä, jotka helpottavat reflektointia päivittäin.
Elämäni eri luvut

Luku 1.

Jaan elämäni eri lukuihin. Aloitetaan luvusta 1. eli ikähaarukka 0-12 vuotias. Tämä luku on lapsuuteni, joka oli hyvin iloinen ja onnellinen. Olen kiitollinen perheestäni ja kaikista niistä ulko- ja sisäleikeistä mitä leikittiin. Vanhemmat tukivat meitä aina ja mahdollistivat sairaan siistejä juttuja. Sain lapsena kokeilla useita eri lajeja esim. Jalkapallo, salibandy, skeittaus, lumilautailu, hiihto, yms. Lapsuudestani minulla on vain hyviä muistoja. Luku 1 päättyy aktiiviseen jääkiekkoharrastuksen alkamiseen, jolloin voidaan siirtyä lukuun 2.


Luku 2.

Luku 2 alkaa siitä, kun jääkiekko tuli vahvasti osaksi arkea. On selvää, että jääkiekko ja se kulttuuri missä nuoruuteni vietin kasvattivat minut minuksi. Koen identiteettini aina jääkiekkoilijaksi jollain tasolla. Nuorena olin lahjakas. Onnistuin pääsemään erilaisiin aluetapahtumiin, joista tieni veivät valtakunnallisiin tapahtumiin. Se tarkoittaa sitä, että minussa oli lahjakkuutta, kun nousin esiin pienemmästä Kokkolan Hermeksestä. Olin maajoukkuepolun ihan alkutekijöissä, jolloin ensimmäinen loukkaantumiseni tapahtui ja esti pääsyni tulevalle leirille.

Hetki sen jälkeen 15-vuotiaana kävin Oulun Kärppien C-junioreiden tryoutilla, josta onnistuin lunastamaan paikkani joukkueessa alkavalle kaudelle. Tämä tarkoitti muuttoa Ouluun yksin 15-vuotiaana. Aloitin koulun yläasteella 9-luokalla. Vanhempani kävivät todella usein viikonloppuisin luonani pikku yksiössäni. Tästä alkoi jääkiekkoammatin tavoitteluni, joka vei seuraavaksi minut Vaasaan neljäksi vuodeksi, jonka jälkeen asteittain lopettamispäätös oli lähempänä.

Paljon nousee muistoja nyt mieleeni tältä ajanjaksolta, mutta haluan pitää nämä ulkona tästä reflektiosta. Kuitenkin ikävuoteni 12-21 muokkasivat minusta jääkiekkoilija ja joukkuepelaaja identiteettiä. Luku 2. loppuu päivään, kun pääsen armeijasta ja elämä on edessä. Ei ollut mitään velvoitteita mihinkään suuntaan. Tästä innostuneena muutto Helsinkiin veljeni luokse.


Luku 3.

Tämä luku alkaa joulusta, kun muutin Helsinkiin. Muutin Helsinkiin vailla työtä ja tekemistä. Ainoa aktiviteettini käytännössä oli remonttiapu veljeni luona. Tätä lukua voisin kutsua valaistuminen luvuksi. Aloitin parin kuukauden asumisen jälkeen työt vartijana Helsingin keskustassa ja muutin omaan yksiööni. Se oli mahtavaa ja huoletonta aikaa, mutta samalla kaipasin jotain muuta.

Tehtyäni näitä hommia reilun puolivuotta hain opiskelemaan liikunta- ja terveystiedettä kansanopistoon Helsingissä. Tämä urapolku muutti minua ja suhtautumistani elämään. Opin rakastamaan opiskelua ja tiedonnälkäni kasvaa edelleen päivittäin. Kiinnostuin todella paljon liikunta- ja terveysalasta ja edelleen unelmani on toimia sillä kentällä. Aikaisemmin jääkiekon ohella opiskelu ei voinut vähempää kiinnostaa. Nykyään olen todella oppimaan motivoitunut.

Luvuistani saisi irrotettua paljon tarinaa. Ei ole aikaisemmin tullut jaoteltua elämääni näin. Paljon tarinoita on mielessäni, mutta jätän ne reflektion ulkopuolelle. Mahtava harjoitus. Tulevaisuudessa otan käyttöön valmennettavieni/johdettavieni psyykkisen valmennuksen keinot ja tämä tehtävä tulee sisältymään niihin. Meillä Tiimiakatemialla jo nyt menetellään todella paljon psyykkisen valmennuksen menetelmiä. Ollaan mielestäni aidosti edelläkävijöitä oppimisen suhteen. Tehdään viikoittain motoroloita, reflektioita, oppimispäiväkirjaa, yms. Reflektoidaan jatkuvasti elämäämme.


3 merkityksellisintä tapahtumaani

 1. Onnistuminen: Opintojeni aloitus Helsingissä! Innostuin oppimaan ja löysin tyttöystäväni!
 2. Vaikea hetki: Paniikkihäiriö
 3. Elämän käännekohta: Päätös armeijan jälkeen lopettaa jääkiekko ammattimaisesti ja Helsinkiin muutto.

Elämäni teema ja seuraava askel

 • Elämäni yhdellä sanalla tai lauseella:

Tavallinen

 • Mitä elämässäni tapahtuu seuraavaksi? Seuraava luku?

Voin kutsua itseäni aidosti yrittäjäksi

 • Mitä tulevaisuuden tavoitteita, toiveita ja unelmia minulla on?

Harrastaa mahdollisimman paljon mukavia asioita


Mitä psyykkisiä taitoja menestyvällä huippu-urheilijalla on? (Tossavainen 2021)

 1. Paineensietokyky
 2. Itseluottamus
 3. Henkinen vahvuus ja resilienssi
 4. “Urheiluälykkyys”
 5. Kyky keskittyä ja sulkea häiriötekijät
 6. Kilpailullisuus
 7. Kova työmoraali
 8. Kyky asettaa ja saavuttaa tavoitteita
 9. Valmennettavuus
 10. Toiveikkuus
 11. Optimismi
 12. Terve perfektionismi

Nämä oli kirjassa esitetyssä tutkimuksessa. Mielestäni tämä on verrattavissa esimerkiksi tiimiyrittäjään, kun vaihtaa urheilu sanan yrittäjäksi.
Mitä vien käytäntöön?

Reflektointiharjoitukset itselleni sekä alaisilleni/asiakkailleni käyttöön. Reflektoinnilla edesauttaa menestymistä. Vien psyykkisen valmennuksen lainalaisuuksia käytäntööni arjessa. Tulevaisuudessa olen entistä kannustavampi ja ratkaisukeskeisempi ihmisille. Haluan edesauttaa ihmisiä löytämään oman ratkaisunsa. Lisää tietoa fysiikkavalmentajan sivuista löydät etusivulta!


Reflektointi arjessa & tiimiakatemialla

Viime aikoina olen reflektoinut liian vähän omaa toimintaani. Reflektointi auttaa minua jäsentämään ajatuksiani ja rauhoittamaan tunnettani. Tässä kaikki-mulle-heti aikakaudella reflektoinnin osuus on hyvin pientä joskin olematonta. Valitsemme paljon mieluummin älylaitteen reflektoinnin sijaan. Eihän käsitettä reflektio edes tunneta kovinkaan yleisellä tasolla ainakaan mielestäni. Reflektointi on taito, jota tulee harjoitella. Tiimiakatemia on loistava tässäkin, sillä me opetellaan reflektoimaan toimintaamme. Reflektointia vaaditaan ja se näkyy yhteisössämme rikkaina ajatuksina sekä erilaisilla näkökulmilla. Oppilaitoksilla voi olla reflektointitehtävä jonkin tehtävän päätteeksi, mutta koen sen olevan “pakkopulla” tehtävän läpi pääsyyn.


Lähteet:

Tossavainen, A; Peltonen, A; 2021: Psyykkinen valmennus kirja

Picture of Fysiikkavalmentaja Elias

Fysiikkavalmentaja Elias

elias@fysiikkavalmentaja.fi