Paras | Tiimiakatemia kirjareflektio

Larssen on Norjassa suosittu puhuja sekä mentaalivalmentaja. Koulutukseltaan Larssen on upseeri, laskuvarjojääkäri sekä ja taloustieteilijä (bazarkustannus.fi). Kirjassa Larssen puhuu mentaalisista taidoista, niiden harjoittamisesta ja ajatuksien voimasta. Ajatuksillamme ja minäpuheella voimme treenata itsemme vahvemmaksi. Larssenin mukaan ihminen on luotu kestämään paljon kovempaa kuormitusta, kuin nykypäivänä toteutuu.


Valmistautuminen, suoritus ja reflektointi

Valmistautuminen suoritukseen on yhtä tärkeää kuin itse suoritus (Larssen 2021). Minulla on ollut peliurani aikana taipumusta jännittää valmistautuessani suorituksiin. Olisinko siis voinut valmistautua huomattavasti paremmin opiskelemalla suorituksen teemoja ja sitä kautta hakea itsevarmuuden tunnetta suoritukseen. Hyväksyn, että olen ollut huono valmistautumaan suorituksiin aikaisemmin elämässäni.


Hyvä suoritus koostuu valmistautumisesta, suorituksesta ja suorituksen reflektoinnista. Jos haluan olla paras, haluan tehdä asiat paremmin kuin kukaan muu. Valmistautumalla voin luoda mielikuvia suorituksesta ja edistää itsevarmuutta, jotta suoritus on mahdollisimman hyvä. Suorituksen jälkeen haluan käydä läpi menneen suorituksen reflektoida sen esimerkiksi motorolan avulla 1. Mikä meni hyvin? 2. Mikä meni huonosti? 3. Mitä opin? 4. Mitä teen ensi kerralla toisin?

Seuraavan kerran, kun menen ohjaamaan fysiikkavalmennus porukkaani, niin valmistaudun valmennustilanteeseen kertaamalla mitä teimme viimeksi sekä mitkä olivat sen kerran hyvät ja kehitettävät teemat. Valmennuksen (suorituksen) aikana keskityn läsnäoloon ja annan itseni täysin valmennettavien kuunteluun ja ohjaamiseen. Suorituksen jälkeen reflektoin motorolan avulla toimintaani.


Menestyjä panostaa yksityiskohtiin

Menestyneille ihmisille on hyvin tärkeää, että yksityiskohdat ovat kunnossa. Ollakseen paras täytyy luoda eroa kilpailijoihin jokaisella pienelläkin osa-alueella (Larssen 2021). Tarinoita kuullessani menestyneimmistä urheilijoista, niin esiin on noussut vaatimustaso urheilijalta muille urheilijoille ja huoltajille. Huoltajat ovat tärkeässä roolissa urheilussa, sillä heillä on usein vastuu urheilijan työvälineistä esimerkiksi luistimista, suksista tai huoltolaukun sisällöstä. Menestyneimmät urheilijat tuntevat työvälineensä yhtä hyvin, kuin huoltajat, koska heille on tärkeää tietää millä ja miten ero tehdään kilpailijoihin.


Intohimoinen uteliaisuus

Jos haluan olla paras, minun on oltava utelias tietämään kaikesta kaikki olennainen menestymisen kannalta. Koen itseni valikoivasti utelijaiseksi. Pääsääntöisesti olen hyvin utelias uuden harrastuksen tai tiedon oppimisessa. Pidän ihmisten tarinoista ja ajatuksista sekä utelen usein ihmisten kokemuksista. Miten saisin vietyä uteliaisuutena liiketoiminnan kasvattamiseksi? Olin usein yksin suunnittelemassa liiketoiminnan kuvioita Tiimiakatemialla. Haluan löytää intohimoisen tiimin, joka pystyisi ajallisesti sitoutumaan yhtä paljon kuin minä projektiin, niin tulokset voisivat olla suuria. Hyvien tyyppien kanssa hyvänasian edistäminen on parasta ajanvietettä eikä sitä haluaisi lopettaa koskaan. Uteliaisuuteni pääsisi valloilleen, kun innostuneita ihmisiä ympärilleni.


Luuletko, että menestyjällä on tylsää (Larssen 2020)?

Larssen kertoi Michael Jordanista ja esitti kysymyksen, että oliko hänellä tylsää voittaessaan kaikki ne mestaruudet ja parhaan pelaajan palkinnot. Michael Jordan oli urallaan todellakin, niin kilpailuhenkinen, että yhtäkään kiveä ei jätetty kääntämättä. Jordan harjoittelu enemmän kuin muut, vaati muilta enemmän kuin muut ja halusi voittaa enemmän kuin kukaan muu. Vaikea kuvitella, että siinä olisi elämässä yhtään pidempää tylsää ajanjaksoa. Pohdin vain, että mistä ihmiselle syntyy niin intohimoinen halu menestyä, että millään muulla ei ole väliä, kuin voitolla.


Samantekevää onko tavoitteena MM-kisapaikka vai maailmanmestaruus (Larssen 2021).

Jos asettaa itselleen tavoitteen onko sillä merkitystä kuinka suuri tai pieni tavoite on (Larssen 2021)? Tavoitteen tulisi olla sellainen, joka vaikuttaa tunteisiin ja sen eteen haluaa tehdä kaiken voitavansa. Miksi urheilija tavoittelee maailmanmestaruuden sijasta MM-kisapaikkaa, kun olisi mahdollisuus voittaa maailmanmestaruus lajissa, jota tekee niin intohimoisesti, että antaa lähes koko elämänsä sille. Jos tavoitteena on vain MM-kisapaikka, niin annatko luvan itsellesi harjoitella vähemmän ja olla vähän huonompi kuin joku toinen.


Määrätietoinen itsevarmuuden harjoittaminen minäpuheella

Itsevarmuutta voi harjoitella myönteisellä minäpuheella (Larssen 2021). Jossain aikaisemmassa reflektiossani oli ihan päivittäinen harjoitus millä pystyy itsevarmuutta kehittämään. Voisin kuvitella, että paras toistaa itselleen asioita, kuten: tänään olen 1% parempi kuin eilen yms.


Harjoittelu on kaiken äiti

Harjoittelu, harjoittelu ja harjoittelu. Kun haluan olla paras, niin minun tulee harjoitella enemmän ja fiksummin kuin muut. Kun haluan olla paras valmentaja, minun täytyy opiskella enemmän kuin muut. Harjoittelutunnit merkitsevät. Useassa kirjassa puhutaan, että jos haluaa ammattilaiseksi, se vaatii 10 000 harjoitustuntia.


Helvetinviikko

Larssen esitteli konseptinsa, josta on tehty myös oma kirjansa. Helvetinviikko. Helvetinviikko on viikko, jossa viedään itsensä äärirajoille harjoittelun ja väsymyksen kanssa. Kun helvetinviikosta selviää ymmärtää, kuinka paljon ihminen on luotu kestämään henkistä ja fyysistä rasitusta. Helvetinviikko koostuu aikaisista heräämisistä, harjoituksista ja kurinalaisuudesta. Vien käytäntöön, että rakennan itselleni oman helvetinviikon ja vien itseäni äärirajoille yrittäjänä, oppilaana ja ex-urheilijana.


paras kirja

Picture of Fysiikkavalmentaja Elias

Fysiikkavalmentaja Elias

elias@fysiikkavalmentaja.fi