Missä haluamme kehittyä?

Haluamme tehdä jatkuvaa ja kannattavaa liiketoimintaa. Haluamme kehittyä ammattilaisina ja asiantuntijoina, jotta voimme itsevarmasti tuottaa palveluita ja tuotteita asiakkaille. Haluamme ratkaista asiakkaiden ongelmia sekä kehittyä siihen suuntaan, mikä tuntuu jokaisesta yksilöstä hyvältä.


Mitä meiltä puuttuu?

Ensimmäisenä mieleeni tulee rohkeus. Meillä on monesti puhuttu rohkeudesta ja sen vajavaisuudesta. Rohkeat kokeilut ja teot voisivat johtaa hyviin ja mielekkäisiin asioihin sekä menestyksekkäämpään toimintaan.


Miten määritetään hyvä tiimipelaaja?

Mielestäni hyvä tiimipelaaja on ainakin näitä asioita: sitoutunut, tavoitteellinen ja intohimoinen kehittyjä. Vaikeata kuitenkin määritellä hyvä tiimipelaaja, ehkä sanoisin ennemmin, että on erilaisia tiimipelaajia. Menestynyt tiimi koostuu erilaisista pelaajista, joiden vahvuudet tukevat toisiaan.


Millainen tiimipelaaja itse olen?

Tiimipelaajana olen tunnollinen työmyyrä. Pelattua ja toimiessani useissa tiimeissä, niin huomaan tiimin johtajuuden vaikuttavan omaan työskentelyyni. En yleensä halua konflikteja, vaan nautin enemmän, kun voin pysyä kaukana konflikteista. Tykkään olla johdettavana esimerkilliselle johtajalle. Arvostan nöyryyttä johtajuudessa.


Missä tiimiläisemme ovat onnistuneet?

Tiimimme on onnistunut sitouttamaan tiimimme todella hyvin tiimin tavoitteisiin. Seuraamme tiimin tavoitteita. Tavoitteiden saavuttaminen on muutamia kertoja jäänyt saavuttamatta, liekö sitten rohkeuden puute syynä.


”Menestystä ja voittoa tavoittelevassa joukkueessa pitää osata hyödyntää kaikkien jäsenten vahvuuksia. Johtamisessa pitäisi ohjata keskittymään työn tekemisen laatuun ja eritasoisten suoritusten parantamiseen miettimättä lopputulosta. Tulos tulee palkintona hyvästä työstä, ja siihen pitää uskoa. Samalla pitää ennakoida mahdolliset vaikeudet ja valmistautua myös hyviin aikoihin, koska silloin ote helposti herpaantuu. Huumori on hyvä apuväline, ja esimerkin voima tuottaa lisää intohimoa saavuttaa vieläkin enemmän. Johtamisessa on pidettävä silmällä, että joukkue osaa nauttia siitä, mitä se tekee, ja että ryhmällä on halua ja kykyä uudistua ja kehittyä” Jukka Jalonen


John Woodenin menestyksen kahdeksikko

1. Älä pelkää vastustajaa. Kunnioita jokaista vastustajaa.

2. Täydellisyys pienimmissä yksityiskohdissa toteuttaa suuret asiat.

3. Päättäväinen eteenpäin puskeminen kompensoi väistämättömiä virheitä.

4. Ole kiinnostuneempi luonteesta kuin maineesta.

5. Ole nopea, mutta älä hätäile

6. Ymmärrä, että mitä enemmän työskentelet, sitä enemmän sinulla on onnea.

7. Rehellinen itseanalyysi on ratkaisevaa suorituksen parantamiselle

8. Mikään ei korvaa kovaa työtä ja huolellista suunnittelua.John Wooden on entinen koripalloilija sekä koripallovalmentaja. Wooden on Yhdysvalloissa legenda. Ensimmäisenä heti tärkeä pointti, älä pelkää vastustajaa. Jos pelkää vastustajaa, niin sitä ikään kuin hyväksyy oman heikkouden. Yritysmaailmassa ja tiimiakatemialla vastustaja voisi olla asiakas. Kun kunnioitan asiakasta, on minun helpompi olla rento ja oma itseni. Suuret asiat koostuvat pienistä asioista. Kuitenkin tiimiakatemialla ongelma on usein liian pitkään suunnittelu ja pienten asioiden kehittäminen. Voisiko kuitenkin olla parempi vaihtoehto aloittaa suurista asioista viemällä ne käytäntöön, jotta nähdään oikeasti oleelliset pienet asiat mitä voidaan parantaa. Tällöin voisi olla helpompi saavuttaa esimerkiksi huikea projekti tai yritys. ”Ymmärrä, että mitä enemmän työskentelet, sitä enemmän sinulla on onnea”. Uskon, että onnekkuus pitää ansaita. Jukka Jalonen on myöhemmin tainnut sanoa, että leijonat ovat onnekkuuden yläpuolella. Ymmärrän asian niin, että peliä on työstetty, niin paljon, että virheet ovat minimoitu ja pelissä luotetaan onnistumisprosentteihin. Leijonat on näyttäytynyt vuosina 2019-2022 (Jukka Jalosen aika) todella hyvänä puolustuksella ja riskien minimoimisella kiekon kanssa. Miten voisin tätä ajattelua hyödyntää yrittäjänä, että riskit minimoitaisiin, mutta rohkeus säilyy.


Valmentava johtaminen

Valmentava johtaminen puree muhun ja lujaa. Ensimmäisen kerran, kun luin kirjan valmentava johtaminen, niin silloin syttyi innostus, että tätähän minä olen ja minusta tulee. Minulla on ollut valmentajina peliuralla paljon ”vanhanliiton valmentajia” ja olen ajatellut, että minusta ei ikinä tulisi valmentajaa. Kuitenkin hakeuduin valmennusalalle. Valmentavaa johtamista haluan oppia lisää sekä haluan oppia myös tuomaan sen opetusfilosofiaa käytäntöön.Päätöksiä tekee se, jolle se oikeus, velvollisuus ja vastuu on annettu (Lampi 2012).

Johtajan paikka yleensä ansaitaan ja joukkueissa, niin kuin Hohkeessakin johtaja on äänestetty. Hyvä johtaja tekee päätöksiä, välillä hyviä ja välillä epätyydyttäviä. Tiimit kuitenkin koostuu aina niin monista yksilöistä, joten päätöksellä on vaikea miellyttää kaikkia, mutta johtajan tulisi löytää paras päätös ja joka vie tiimiä kohti tavoitteita. Johtaja nimensä mukaan johtaa eli minulle se tarkoittaa sitä, että näyttää suuntaa, muistuttaa tavoitteista, antaa ratkaisut tavoitteen saavuttamiselle sekä on itse näyttämässä esimerkkiä muille. Haluaisinko toimia johtajana tulevaisuudessa? Ehdottomasti, haluan olla valmentava johtaja. Haluanko toimia johtajana Hohkeessa tulevaisuudessa? En välttämättä. Olemme niin erilaisia persoonia, joten minun olisi vaikea johtaa joukkuetta. Haluan, että johdettavalla tiimilläni jokaisella olisi selkeä rooli ja ennen kaikkea minua miellyttävät arvot.


Muiden menestyvien tarkkaileminen

Kirjassa puhuttiin menestyjien tarkkailusta ja, että lähes jokainen tekee sitä. Kentällä seurataan menestyjiä, mikä heistä tekee menestyjän, miten voisimme itse oppia siitä. Yritysmaailmassa sama asia, me seurataan menestyjiä ja otetaan oppeja mitä nähdään ulospäin. Yrityksetkin taitavat usein ottaa vaikutteita muista yrityksistä ja kopioida asioita. Esimerkkinä tulee mieleen sosiaalisen median kanavat, missä instagram kopioi menestyssovelluksia itselleen esimerkiksi TikTokin ominaisuus, Snapchatistä filtterit, yms. Menestyjiä kannattaa tarkkailla ja miettiä kannattaisiko tehdä samanlailla, jos trendi sanoo sen toimivan.


menestyksen pelikirja